söndag 31 augusti 2014

Bergslagsloppet

Laddade om påkarna efter Bockstensturen igår och körde 72 km Bergslagslopp i Ånnaboda idag. Var lite noggrannare efter tävling igår att rulla ur benen, samt efter nästan 4 timmar bilresa hem rulla 15 minuter lätt på monarken kl 22:00 på kvällen. Kändes idag som att det var rätt val, för benen var inte märkbart slitna. Däremot min rygg tog emot lite efter ca 60 km stökig terräng idag. Loppet idag lockade ett litet men starkt elitfält. Kort och gott så slutade jag fyra och tänkte i bilen hem att trion framför mig var inte vilka som helst. Calle Friberg som tog SM i XCM (Marathondisciplinen) förra året, Johan Landström som segrade i cykelvasan i år 2014 och Christofer Stevenson som vann linjeSM 2012. Även Fredrik Berg var med men fick dessvärre ett kedjebrott en bit in i tävlingen. Så bra gubbar med! Fick hjälp med langningen av Fredriks familj och fästmö även idag, tack! Tävlingens förlopp utspelade sig som så att vi fem gick loss och fick liten lucka till övriga fältet. Jag var aktiv och vilket idag ledde till att det var helt och hållet mitt eget fel till att jag missade den viktiga utbrytningen, tråkigt men sant. Kom snabbt ifrån en grusväg och skulle svänga in i skogen åt höger enligt pilen. Det skyltningen missade att berätta som den ska göra var att det skulle upp på en spång, jag kände att det kommer inte att gå vägen och fick tvärnita och missa spången för att vända om för att äntra spången och då gasade det fram i täten och där sprack det av. Jag fick jaga för att komma ifatt Stevenson som jag sedan samarbetade med i stora delar fram till ca 60 km körda, då jag inte orkade hänga med på ett parti i skogen och han hade sedan ca 50 sekunder in till målet. Vid 1 km kvar så säger de vid sidan av banan att killen framför har punktering så gasa på! Jag gasar på och kommer i mål efter Stevenson med knappa 30 sekunder. Så han valde att köra på "fälgen" sista biten.

Loppet var bra i stora drag, rolig bana och bra med höjd. Förbättringar kan göras på pilningen som var tveksam. Både för tvära kurvor samt körde jag och Stevenson fel på ett ställe där en pil sa vänster men man skulle rakt fram. Det är ju inte alls bra! Om inte någon varit och ändrat den. Kanske att banan kan rensas lite med sly runt omkring. Kändes som om det var mycket slag på armarna, och den farliga blodförgiftningen ligger då nära till hands. Jag märkte att jag var röd på överarmen. Det liknade blod men det var inte mitt. Byt helg på tävlingen så länge som Bockstensturen är kvar i på den helgen i långloppscupen så kan även detta bli  bli ett lopp i cupen som är deras målsättning. Det var en slitig bana som kräver sitt, så det var en riktigt rolig dag!

Bilderna ifrån Bockstensturen kommer inte ikväll, batteriet i kameran var slut, så jag får inte över dem riktigt än.

lördag 30 augusti 2014

Bockstensturen

Min favorittävling Bockstensturen gick av stapeln idag. Jag och Marie som har denna helg som favorit över hela säsongen åkte ner igår och bodde på Scandic i Mölndal. Åkte från hotellet imorse kl 08 så vi var i Varberg strax innan nio. Regnade påväg dit men uppehåll från det att vi kom fram. Överlag sen har det varit bra väder förutom en skur på slutet av loppet och lite efteråt. Loppet gick bra och jag låg långt fram ut ur stan och på följande åkervägar, tyvärr blev fältet kompakt samtidigt som det sprack av så jag hamnade då lite för långt bak. Lyckades därifrån ta mig uppåt till Fredrik Berg som jag sedan höll ihop med resterande 80 km ungefär. En bit in i tävlingen lyckades vi även hämta in Johan Norén som gillade våran grupp så vi hängde ihop fram till spurten. Johan först av oss med Fredrik på släp och jag på ännu mera släp. Tror vi fick samma tid men placeringsmässigt var det inget snack! Jag fick med mig en 8e plats och är riktigt nöjd med dagen! Gillar Varberg!
Får tacka familjen Berg som räddade min langning idag, tack!
Nu är jag och Marie påväg hem, försöker ladda upp inför morgondagens bergslagsloppet i ånnaboda. Beroende på hur kroppen känns så får jag se om dagen blev ett väckningspass eller om morgondagen blir ett urrullarpass:-). Förhoppningsvis finns lite kräm i påkarna!
Marie tog några bilder från start och mål, kommer upp imorgon kanske.
Just det! Grattis Jesper som idag fann 999 i sitt platespottingletande! Så finns det några singeltjejer som läser här så är han nu ledig :-)

onsdag 27 augusti 2014

Musikdistans

Igårkväll var det Värmlandsserien i Filipstad. Tycker om när det är Värmlandsserien i Filipstad, det är ofta bra arrangerat och de har rutin. Enkelt. Banorna gillar jag ofta där också. Tänk att de arrangerade Svealandsmästerskapen 2010 i MTB i ÖSregn och med väldigt knappa startfält. Men jag minns det väl. Tävlingar på kvällstid har jag alltid svårt att tycka om, jag blir oftast aldrig taggad, och tycker magen är svårare att kontrollera inför tävling på kvällstid än på förmiddagen. Igår gick jag, Johan Fryksenius och gästande Fredrik Berg loss med en gång. Vi höll ihop i två varv, mestadels med mig i spets. Men ut på tredje varvet går båda förbi och jag lägger mig på deras hjul nu, kommer upp på ett parti med lite rötter och sten med solen i ögonen. Där tappar jag en meter, som blir två när jag tappar flytet. Även där tappade jag lusten och fightingspiriten igår och blockerade mig själv med mjölksyra och lite felaktigt tankesätt. De fick en lucka på 30 sekunder som sedan hölls på samma avstånd in i mål. Kul att Det har blivit hårt i Värmlandsserien i år, Johan har visat grym form på de tävlingarna han har kört och med Fredrik som gästar ibland så finns det verkligen motstånd! Kul, men synd att jag ändå inte kan lyckas tagga till ordentligt.

Nu till rubriken, idag kördes ett distanspass på dryga fyra timmar. Hade musik i öronen hela tiden, vilket är helt nytt för mig, och ingen last jag ska lägga mig till med. Men idag var det skönt för omväxlingsskull och faktiskt kul hur allt kan upplevas annorlunda med musik, en fågel som bryter sig loss från den daggvåta skogsmarken blir betydligt mer rofylld när den flaxar bredvid en när man har musik i öronen än att man skräms av något som helt plötsligt flyger upp ifrån marken bredvid en och man tror man ska dö :). Musik gör mycket, det märker man ju bara när man redigerar sina små cykelfilmer.

fredag 22 augusti 2014

Nyfikendistans

Idag var det ju dagen efter regnkaosöversvämningsdagen igår. Igår hade jag personligen inte själv märkt något av det, förutom att vi ska koka vårat vatten innan vi dricker av det. Den rekommendationen verkar kvarstå i ett par dagar till. Så idag styrde jag cykeln på en distansrunda och ja det har hänt grejer i stan och ännu är inte faran helt över. När jag stod ute i Ölme som har drabbats hårt så fick jag söka skydd i  10 minuter för att det kom en riktig ordentlig skur även då. Hade många skurar på mig under den första timmen, sen klingade de av samtidigt som jag styrde mer söderöver. Mitt mål att ta mig till Niklasdamm idag misslyckades. Dels för att jag inte ville passera några avspärrningar samt att jag inte ville passera några naturliga avspärrningar heller såsom en halvmeter med vatten i typ 30 meter. Så det blev lite stigar och fortsatt grusvägar söderöver. Även där blött på stigarna, cyklade med en stigfors. Idag var det bara att gilla läget med att bli blöt, skulle bli svårt att undvika. När den blötaste skuren kom redan innan första timmen passerats så var det nära att jag avbröt. Medan jag styrde hemåt så gick tankarna från att avbryta till att bara gå in och byta kläder, sen till att sitta på monarken istället men det slutade med att jag hoppade över hemma och fortsatte min runda. Torkade ju successivt när det var uppehåll. Fick ihop mina 4 timmar och är nöjd med det.

Promenadstråket ut mot Gustavsvik

Ölme
Karlslund
Regnskydd
Spjutbäcken

E18

torsdag 21 augusti 2014

Vatten vatten

I Kristinehamn har de närliggande vattendragen nu svämmat över och det forsar vatten i delar av stan. Jag har inte märkt något av det ännu, trotts att jag och Marie var en sväng på stan tidigt imorse. Sen åkte jag hem och slappade innan träningen tog vid strax innan lunch. Men hållit mig uppdaterad om vattenläget här på NWT. Eftersom jag inte har någon cross för året än, så kunde jag ju inte ut och köra cykelcross i det crosslika vädret så jag körde lite intervaller inomhus på monarken. Just nu är det uppehåll och lite sol faktiskt, så får se om det kommer mer regn under dagen eller inte. Lite otäckt vad snabbt det kan gå, de bilderna man ser verkar inte alls roliga, men också vad isolerad man blir. På min sida av stan har jag inte märkt ett dugg, utan skulle bara tro att det regnat normalt....


tisdag 19 augusti 2014

Kolfiberlagning

Tänkte passa på att tipsa om att det går att laga sin trasiga kolfibercykel. Jag själv hade lite otur ett par veckor innan cykelvasan med att jag fick en spricka i övre ramröret på min cykel. Efter lite bedömning och provkörning och även tävlande så konstaterade vi att det borde gå att köra på den säsongen ut och sedan laga det. Men 1,5 vecka innan det största målet för säsongen så tyckte jag att sprickan hade tendens till att växa lite. Orolig och nojig så blev beslutet att vi lagar upp det så fort vi kan så jag har en hel cykel till vasan och utan att behöva ha en orolig tanke på om det ska hålla. För nu när det är lagat så är det hållbarare än innan, så nu finns det ingen oro. Håkan som lagade detta är väldigt duktig och han gör det bra. Jag är supernöjd med hans arbete.

Så här blev min cykel efter lagningen:
Så lagningen och underarbetet är ju verkligen inget jag kan klaga på. Nu är det upp till mig vad jag vill göra med det svarta "bandaget". Jag tycker det funkar att ha som det är, jag kan annars skära till vita dekaler så det lirar med resten av designen på cykeln. Jag kan använda den som plats för namndekal.

Håkan är annars en person som tycker om att ha saker att göra, med stundande vinter som kommer så är han öppen för att ta sig an något kolfiberlagningsjobb. Kontakta mig så kan jag förmedla kontakten om någon är i behov!

lördag 16 augusti 2014

Cykelvasan 2014

Säsongens största tävling över, den alltid trevliga cykelvasan men med den nervösa inledningen. Var tidigt på plats imorse och fick en plats längst fram i fålla 1. Därefter när regnet började strila så gick jag ner till Meridatältet och satte mig under tak på en spinningcykel och trampade lite lätt. Perfekt uppvärmning och kändes lite lyxigt. Satt med bra i starten idag, ramlade inte bak lika lätt som jag brukar utan höll mig långt fram. Hetsigt som vanligt och Mångsbodarna är en punkt man har fokus på och vill passera. Mycket kan hända där innan, med krascher och punkteringar. Var faktiskt ett antal krascher på asfalten in mot Mångsbodarna. I år var det i allfall betydligt färre som körde högerfilen på asfaltsvägen och det gladde mig! Det är ju faktiskt fusk och leder till diskning. I år kan det kanske ha varit krascherna som gjorde att ett par stycken var tvungna att glida ut i högerfilen. Tror det kan ha varit tack vare chikanen som var byggd på slutet av grusvägen. Höll mig ganska passiv fram till Risberg där jag började bli aktiv och gjorde sedan ganska mycket jobb i andra klungan. Vi lyckades till och med ansluta till täten vid Oxbergsbron. Sedan var det full fart mot mål, märkte att folk började bli lite avvaktande ju närmare Mora vi kom i inväntan på spurt. Jag hade inte mycket kvar på upploppet och positionerade mig dåligt och kom tyvärr in i bakre delen av andra klungan, vilket blev skillnaden på 23 till ca 45-50 platsen där jag efter lite korrigering hamnat på 40, tror jag var 36a första resultatlistan jag såg. Hade som mål att komma under 2:50 och kom in på 02:47:13. Jag är riktigt nöjd då jag åkte dit med inte det bästa självförtroendet då jag tycker det varit lite motvind senaste tiden. Detta är ett skönt resultat som jag kan vara nöjd med! Dryga minuten bakom segrande Johan Landström.

Måste tacka Anders Almhed som lät mig bo hos dem, samt att jag fick åka med upp till Sälen, även Markus Edlund som körde mig hem idag och såklart Christer som langade. Det var hektiskt idag men det gick vägen! Så här blev det efter lite kort varsel då Rille som skulle varit med mig och hjälpt mig men blev sjuk i sista stund!

Även kul att den nystartade klubben för året Kristinehamns CK hade med så många cyklister som körde bra idag, bra jobbat!

Imorgon kl 17:25 sänder svt ett sammandrag ifrån dagen, det tycker jag att alla ska se så vi på sikt kan gå emot ett direktsänt cykelvasalopp!

torsdag 14 augusti 2014

Inför vasan

Närmar sig ordentligt för cykelvasan nu, vill man följa en cyklist längs fäders spår så finn information här om hur man går tillväga. Jag har startnummer 44. Det enklaste är ju om man har en smartphone så fixar man hem appen och följer enkelt en eller flera deltagare. Den lite mer dyra och krångliga vägen är att följa via sms.

Jag körde sista passet igår, lustigt att man alltid säger så eftersom jag ska köra ett pass imorgon också så det borde ju då bli sista kan man tycka? Sen kan det ju hända att man rullar lite lätt när man kommit ur bilen vid Sälen och räknar man också det som ett pass så blir det sista passet. Men igår körde jag "sista" passet, ett distanspass. Min plan var egentligen att ha en privatchaufför och langare med mig som skulle hjälpa mig längsmed vägen. Men nu verkar han tyvärr blivit sjuk! Så jag försöker planera och organisera ihop detta på ett annat sätt nu. Vasaloppet är ju den stora organisationstävlingen. Men i övrigt så tycker jag det känns bra och hoppas att allt löser sig så ska det bli roligt att få ge järnet på lördag!

söndag 10 augusti 2014

Finnmarks(O)turen

Dags för lite finnmarkstur idag. Min Finnmarkstur tog slut redan innan Brunnsvik i år igen. Förra året punktering och denna gång tekniskt strul. Men jag kan ändå vara glad, för jag har så himla bra personer runt omkring mig. Att jag ens var till start idag var ju tack vare att jag fått låna en cykel och att Anders som följt med och offrat nästan ett dygn för att serva mig är ju fantastiskt. Synd bara att jag inte kunde leverera ens fram till langning nummer ett. Att jag sedan har en fru hemma som är ett underbart stöd är ju också fantastiskt! Så nu glömmer jag denna brutna tävling och ser fram dubbelt så mycket emot kommande helg och cykelvasan! Anders knäppte bilder, körde bil och var ett bra sällskap i helgen, tack!


lördag 9 augusti 2014

Finnmarksturen på ovan cykel

Haft lite strul senaste tiden med min fina Big Nine som gör att den inte kommer vara raceready till Finnmarksturen men jobbar på att få den klar till cykelvasan och till Finnmarken har jag fått låna en annan cykel. Det är den gööörsnälla familjen Evertsson som lånar ut en Merida Team 99 cykel från 2012. Det är alltså en fulldämpad pärla med gamla hederliga 26" hjul på. Jag som aldrig kört heldämpat och endast kört 29" senaste tre åren lär tycka det går otroligt smidigt i skogen imorgon :). Hoppas jag ska trivas på cykeln men annars är det ju ett roligt testtillfälle att återigen känna på de små hjulen och en dämpare bak.

Idag händer inte så mycket, ska ut och försöka vänja mig lite med cykeln under förmiddagen och annars bara ta det lugnt och förbereda innan det bär av halvvägs mot Ludvika ikväll.

onsdag 6 augusti 2014

Cykelvasan i luften

Nu när det är så nära cykelvasan så börjar man känna smaken av det både här och där. Det syns på sociala medier och nu ska formen slipas. Igår var jag till Håkan för att försöka forma om cykeln till lite mer en cykelvasacykel än den är annars. Tycker vi lyckades bra och vill man se en liten titt på arbetet så kan man ju kika in på min isntagram Jbjrklund. Annars är det så pass nära så nu kan man göra detaljplanering för kommande dagar om hur man ska träna och hur man ska vila för att försöka få till bra ben och kropp till den 16:e augusti. Vi startar redan klockan åtta i år vilket gör att det kan bli lite kallt vid start om vädret är som tidigare år. Får hoppas att vädret är som tidigare i sommar istället, för då är det bara skönt svalt kl åtta istället för oskönt kallt och typ fyra grader. Minns min första cykelvasa då vi åkte tidigt ifrån Sollerön på morgonen för att hinna fram i tid till starten. Då var klockan inte mer än sex på morgonen men temepraturen var bara på dryga plusgraden. Så det kan va kallt!

Energi under loppet kommer för min del se ut som övriga lopp. Det är självklart Winforce i flaskorna och jag kommer köra med 2 flaskor Carbo basic och avslutar med 2 flaskor med Isotone. I fickorna kommer jag ha 5-6 stycken Ultra energy och efter Eldris kommer jag inta en booster för att få lite fart på pedalerna in mot Mora. Finns lite olika sätt man kan leka med energin, men detta är ett av de sätt jag kan tänka mig. Sugen på att testa detta upplägg så se priserna här och hör av dig!

måndag 4 augusti 2014

Klipp från provkörning av långlopps-sm

Inför långlopps-sm var jag nere en dag tidigare och provkörde de sista 25 km av banan med Rille. Hade med kameran och filmade lite. För den intresserade går det att se här nedan.


lördag 2 augusti 2014

1572 MTB Challenge och medaljfundering?



Vann en startplats till det nya långloppet 1572 mtb challenge genom formcykel. Loppet går i Motala med omnejd och det är på bra avstånd ifrån Kristinehamn så det var bara att tacka och ta emot och åka dit och ha skoj! Jag och Marie startade hemifrån kl 06 och anlände runt 08 i Motala. Visste inte riktigt vad som väntade idag mer än 65 km långt lopp. Det visade sig vara ett väldigt snällt lopp, lite likt cykelvasan. Snitthastigheten blev dryga 30 km/h tror jag. Första loopen var enbart grusväg och fältet sprack aldrig riktigt upp. Utan det var en samlad grupp där jag satt med långt fram och försökte göra lite jobb. Gick fint hela första loopen som var ca 25 km, sedan tappade jag tätkontakten när vi i början på andra loopen kom ut på en tung åker. Jag tätade aldrig luckan som uppstod framåt och i efterhand var det ju dumt. Men det var väl antagligen för att jag i den stunden ansåg att jag inte hade mer att ge eller något åt det hållet. Luckan uppstod och sedan var jag placerad i klunga två och där stannade jag resten av dagen. Framför sprack det även upp och Landström gick iväg och vann en soloseger. Min grupp om ca 4 personer hängde ihop fram till bergspriset vid Övralid, där jag och Jesper Gustavsson kom loss och kunde samarbeta bra fram till mål. Tog mig in på en sjundeplats i elitklassen och nia totalt. Junioren Max och H40 Michael var snabba och höll sig långt fram. Min fru Marie som dessutom är gravid fixade riktigt bra langning åt mig och Jesper Andersson, supertack för det! För de som inte vet så väntar vi barn senare i höst!

Allmänt om loppet så tycker jag överlag bra, men kunde ha varit bättre pilat längsmed banan. Jag missade förvarning om första bergspriset och uppfattade nog inte heller något direkt berg där så det dök bara upp rätt som det var. Om det fanns förvarning vet jag inte, men isf var den bristfällig. Hörde nu i efterhand att det ej skulle bli något diplom eller medalj efter genomfört lopp för att pengarna istället skulle gå till välgörenhet vilket jag tycker är riktigt bra! Har tidigare tyckt att fler lopp ska göra så, alternativt sänka anmälningsavgiften och inte ha någon medalj. Vart hamnar de medaljerna egentligen? Vill man spara något efter loppet som ett bevis eller minne att man kört, så behåll nummerlappen! Har man tur är den dessutom skitig och ger en bättre minnesbild. Dessutom var kartan som fanns i PM dålig då det inte fanns med vilket håll man skulle köra åt, eller några kilometerangivelser, blev lite svårt att gissa sig till när man planerade langningen.

Efter loppet tog vi med maten man fick och satte oss på stranden i Motala, väldigt lång och fin strand med jättefint bad! Bra cykeldag!