söndag 30 september 2012

Cross

Härligt att min mailadress crossjakob äntligen känns aktuell igen då jag har tränat mycket cykelcross senaste tiden. Skaffade ju den där mailadressen i tidiga tonåren då jag körde motocross, och sådant får man leva vidare med idag. Körde fyra varv på min bana ute på Marieberg på förmiddagen, gick lite tyngre än senast, då tiderna var ca 10sek långsammare. Det var betydligt blötare idag, så kan vara en orsak.

Siktar in mig på att köra ett nytt crosspass på tisdag, så någon Kristinehamnare kan gärna få hänga på, ska vi säga 17:30?

lördag 29 september 2012

Kumlacrossen och fixardag

Idag har det varit en ordentlig fixardag här hemma. Marie har haft bra flyt i köket och jag har storstädat cykelrummet och tvättat bilen. Nu luktar det till och med riktigt gott i cykelrummet! Men allt det här visste ju redan mina instagram följare, där heter jag Jbjrklund om någon ny är sugen på att se mina bilder!

Annars har det varit lugnt på bloggen ett tag, just nu händer inte så mycket. Tränar på vad jag känner för, och har spridda tankar om 2013, men med ett ordentligt sug redan nu trots att säsongen precis tagit slut och det snart ska tävlas i cykelcross. Men det är ju bra med motivation! Planen är att köra kumlacrossen nästa vecka, cykelcross är ett området jag är helt grön på. Vet knappt om alla nödvändiga regler, är mina däck okej? Måste kolla vad däckgränsen var. Vilken klass ska man köra? Sista anmälningsdag vet jag iallfall att den är imorgon, så någon fråga bör jag kolla upp innan dess. Men dem verkar ha ett väldigt fint arrangemang i Kumla, såg någon film från förra året. Det ska bli kul! Dagen efter det åker vi till Spanien på en veckas semester. Det var en liten uppdatering ifall det skulle fortsätta vara dött på bloggen.

tisdag 25 september 2012

Cyclocross i Kristinehamn

Försöker starta upp ett gemensamt träningstillfälle för cykelcross i Kristinehamn. Så om du läser detta, bor i närheten och har en cykelcross eller MTB, hör av er till mig(kommentar eller mail) så bestämmer vi en dag och tid då det verkar bäst och flest kan. Just nu är det antingen måndagar eller tisdagar som gäller, 17:30. Idag var det jag och Kent som körde 4varv på min bana som mäter 3km. Jag åkte snabbaste varvet på 8:45, hade första på 8:38, men det vill jag korrigera lite, så det räknar jag inte med. Banan är inte teknisk svår, men jobbig och intensiv alltså BRA träning och framför allt rolig träning!

måndag 24 september 2012

Löpning

Har den fina kvällen till ära avverkat ett löppass. Mitt längsta för i år på hela 7,5km, redan innan man kommer hem känner man att benen kommer vara allt annat än roliga att gå på imorgon. Så är det för en orutinerad löpare. Löpning är riktigt jobbigt att hålla på med, klarade av alla uppförsbackar första halvan av passet, så då tänker man gött, då är det bara att rulla hem på andra delen av passet, men nej det är inte som cykel, på löpning är det ju nästan jobbigare att göra negativa höjdmeter.. Känner mig nöjd med passet, och det är nyttigt att få springa lite igen på off season.

Nu blir det go mat hemma, en lasagne på mitt hemliga köttfärssåsrecept.

söndag 23 september 2012

Brattforsheden

Mellan Filipstad och Molkom finns ett område som kallas för Brattforsheden, har hört talas om att där bjuds det på riktigt fin stigcykling. Så jag och Marie åkte dit på förmiddagen idag och utforskade området, 2mil på stig och med sug att komma tillbaka i vår var vad vi fick! Det är tallskog på lite sandaktigt underlag, idag var det halkigt på rötterna, och ganska surt på sina ställen. Men vi fick en fin dag i skogen tycker jag, så som det ska vara på hösten.




lördag 22 september 2012

Merida Cyclocross

Fick min Cyclocross i onsdags

Nu har jag inga större crossambitioner, utan mest för att ha något annat att trampa på ibland. Har aldrig tidigare direkt kört en cykel med bockstyre och smalare hjul än en MTB, så första passet i torsdags var ju spännande och jag var nervös för minsta håla i vägen. Men idag på det första seriösa passet kändes det redan lite invant, och jag for till Marieberg för att reka ut en bana som man kan cykla på. Fick till en 3km lång bana, med gräskurvor, ett sandpart där man gärna springer, lite blöt grus, någon kortare brant backe, lite asfalt, några bra igångdragspartier och ett hopphinder. Hade gärna sett att hopphindret var av dubbeltyp. Men är ändå nöjd med den banan jag fick till idag! Idag var det dock lite väl mycket folk i krokarna då det är någon festival, typ hononugsfestival eller liknande där. Så folk undrade nog vad jag höll på med. Hoppas på mindre folkmassa nästa gång.



onsdag 19 september 2012

cykelvasan full

26 minuter tog det i år att fylla platserna till cykelvasan. Jag är anmälda!

tisdag 18 september 2012

Cykelvasa hysteri

Imorgon kl 0900 öppnar anmälan för Cykelvasan 2013. Gör som jag och gå in och anmäl dig och var en av de som gör så att systemen kraschar! 12000 platser finns till 95km"den långa", förra året när 9000 platser fanns tog det slut på 48 timmar och vasaloppets hemsida kraschade.

Lycka till!

måndag 17 september 2012

Big Nine till salu

Har idag grejat lite på cykeln med fintvätt, byte av vevlager och bromsbelägg. Inväntar också en ny XX-bakväxel då den som satt på gick sönder i helgen. Så med en ny bakväxel kommer cykeln bli i riktigt fint skick, perfekt inför en försäljning. Så är du intresserad av en Merida Big Nine Team cykel i mycket bra skick så hör av dig innan jag sätter ut annons! Kontaktuppgifter finns under fliken kontakt.
Jag har varit helt otroligt nöjd med denna cykel med genomtänkt ramgeometri som ger en smidig 29" cykel!

En bild när cykeln var helt ny i slutet av April, nya bilder till annonsen kommer efter bakväxel bytet. Men den ser även ut så idag:)

söndag 16 september 2012

Crow med bilder

Idag avrundade vi denna säsong med en lokal tävling i Karlstad, Crow adventure race, osäker på distansen men ca 60km? Tror vi i slutändan blev ca 200 startande i stora klassen vilket är otroligt kul! Första året som tävlingen kör, och den har potential att växa, en bra bana, med roliga stigningar. Saknar höjdmeter gör jag för att det ska vara perfekt... Till dagens lopp har jag som tidigare nämnt, varit otroligt osäker på min form under veckan, har varit dålig i magen +ANNAT under hela veckan. Igårkväll trodde jag också att halsen var på väg att bli öm. Men kunde vakna imorse utan att det blivit något av det. Så det var bara att ladda järnet och se vad det kunde ge idag! Starten gick och vi var en stor samlad klunga som höll ihop fram till sörmon, någonstans där så blev vi av med svansen och återstod 7st i klungan. När de underbara stigarna på sörmon började så la jag i en växel till, och lyckades spräcka fältet bara lite. Vi blev sen 5st som höll ihop, och det gjorde vi fram till ca 20km kvar, då vi på en smal/trång stig vid en leråker åter splittras. En kvänumåkare och  Atle Hansen ligger först och i leran får den framför mig problem och då smiter de två iväg litegranna, och där efter hämtade vi aldrig in dem igen. Jag kom i mål på en tredje plats, och är både nöjd och lite missnöjd. Men jag lär mig alltid något nytt! Ca 3km från mål går också bakväxeln sönder, vet inte hur då jag aldrig var omkull eller emot något som jag vet, men kanske en gren som slöt sönder kedjeskyddet på den nedre rultrissan, den som går runt så kedjan inte ska hoppas av trissan och lägga sig utanför eller gå in i bakhjulet. Så det lät lite konstigt på slutet då kedjan inte direkt rullade lätt då den hoppas av trissan och bara slets med kan man säga... Det var ett roligt lopp, och jag återkommer nästa år om det inte krockar med något annat viktigt, jättekul att tävla på "hemmaplan". Bra initiativ och tack OK Tyr!
Vann gjorde alltså Kvänumåkaren jag inte riktigt har namnet på, och en karlstadsåkare på andra plats.
Marie var såklart med och fixade support, langning och fotografering, tack!
Nu återstår det att se om det bryter ut någon sjuka eller vad som händer. Men nu några veckor framför mig så står fri träning på schemat, gött!

Jag och klubbkamrat Anders
Masterstart i form av Jonas


Jag in mot målgång, ser lite skeptisk ut?
Dampallen
Herrpallen
Lite efterloppssnack med tvåan och nyblivna  SM-bronsmedaljörerna i Multisport, Tobias och Olof

torsdag 13 september 2012

Youtube

Hittade detta lilla klipp på youtube som var ganska roligt


Ikväll var jag ute och rullade, har haft en dålig vecka då jag känt mig ur form, obalans i magen och massa andra fina sätt man kan säga typ sjuk. Men jag har ändå inte varit sjuk så ur dags form kan man nog säga att jag varit. Testade att rulla lite idag, och det kändes skönt. Hoppas känna för ett pulshöjande pass imorgon eftersom Adventure race närmar sig. Vill inte åka dit med den känslan jag haft under veckan. Men det är många dagar dit och det hinner vända!

Det klippet jag egentligen gick till youtube för var denna som jag kom att tänka på:


Hittade även denna som var lite sämra än ovan tycker jag:



söndag 9 september 2012

Smeracet 2012

Idag var det dags för Smeracet i Eskilstuna, ett motionlopp över 66km på en 33km varvbana. Jag har kört denna tidigare, och det var det första loppet jag körde då efter jag köpt cykel sommaren 2009. Hösten 2009 åkte jag denna bana på 3:38, idag 3år senare tog det 2:39. Starten gick 10, och vi var tre stycken som gick loss, jag, Robin och Johan som höll ihop hela första varvet. Johan låg lite före hela tiden, och jag flängde  bakom som en gummisnodd, ibland ifatt och ibland en bra bit efter. Men inför varvnigen så var vi återigen en samlad trio. Ganska tidigt på andra varvet fick jag en lucka till de övriga två. Jag hade redan planerat vart jag skulle göra min attack, och att de släppte min rulle 200m innan mitt ställe gjorde bara det hela ännu bättre. Jag stötte där jag tänkte och sen fick jag åka ensam de resterande ca 27km till mål och kunde vinna med 5minuters marginal! Det var en rolig dag, och en nyttig erfarenhet att få vinna och cykla i ledning, blir en annan press. Även om det bara är ett motionslopp så känns det lite kul:).
Har varit en bra helg och roligt att träffa Isak och Felicia, dem ska även ha tack för langning och support under loppet!

Jag är samlad innan start
Isak fixar langningen
Ska försöka lära mig att behålla en flaska tills jag fått den nya under kontroll då jag missat flera langningar på senaste tiden...


torsdag 6 september 2012

Långloppscupen summering

Svenska Långloppscupen i MTB tog ju slut i söndags samtidigt som man gick i mål i Varbergs fästning.
Det är 5 tävlingar av 7 som räknas, så åker man alla 7 så får man räkna bort de två sämsta resultaten. Mitt mål i denna cup inför säsongen var Topp 25 i totalen och gärna komma bland de 20 bästa i någon tävling.

Det hela började med Långa Billingeracet i skövde där jag länge låg ca 25a, men med starka ben på slutet så kunde jag klättra upp mig till en slutlig 18onde plats i premiären! Stärkt och nöjd av den inledningen på säsongen så såg jag verkligen fram emot nästa tävling, Lida loop. Under Lida så stämde allt, nästan (Problem med en hoppande kedja), men benen var så fina och inga tekniska missar, det resulterade då i säsongens bästa placering som 11a! Nästa ut var småländska Ränneslättsturen, en tävling som förvandlades till lerrace för att det kom ett skyfall under tävlingstid, en riktigt rolig tävling som flöt på bra för min del också, efter min rutinmässigt dåliga start. Körde på och kom på en 18onde plats i Eksjö. Vidare norrut till Rättvik och Mörksuggejakten, här började jag fokusera mer på en offensiv start, hellre vägga nu än att köra fortare på slutet. Gick jättefint uppför Vidablick, som ca 30e man och sen gick det på lika bra som de övriga tävlingarna. I mål med känslan om att idag har jag gjort det, årets race och väntade på resultatlistan. Besviken när jag fick se en 24e plats, vilket blev årets sämsta placeringsmässigt men nästan den bästa i tid efter segraren. Så jag är mycket nöjd efteråt:). Nu blev det lite uppehåll från långloppscupen för min del då jag hoppade Engelbrektsturen och semestrade på Gotland istället. Så jag fick vänta ända till slutet av Augusti och Finnmarksturen. Här var jag taggad till tusen innan start, men redan efter 100m kastades allt om, och jag kände med engång. Idag blir motigt. Jag visste inte riktigt vad det var, men motivation och med håll så kändes det segt idag... Lyckades vända tankarna med ca 25km kvar och körde på starkt i uppförsbackarna med fortsatt håll/ont i magen och rullade sliten i mål som 17onde. Under veckan till Bockstensturen vilade jag lite extra, åkte lite rullskidor och försökte ladda om. Varberg är en favorit på året, då jag och Marie alltid har så trevligt där. Så taggad och nyförlovad så tog jag mig an sista tävlingen. Här höll jag mig långt fram i starten och på asfalten, men tappade lite under åkervägskörningen. Åkte för det mesta ensam, och tappade en flaska vid en tidig langning. Då tog jag två muggar sportdryck vid nästa kontroll för att få lite vätska när jag började känna mig tom, men det resulterade i stort magknip men med lite mer energi, dum kombination. Men  med en ny flaska lite senare så kom jag i mål på en 12:e plats. Tvärtemot Mörksuggejakten var det en bra placering men dålig tid efter segraren. Svårt det där... Det var min långloppscup 2012, och jag är så otroligt nöjd då jag slöt som 12a totalt i cupen! Betydligt högre än målsättning vilket var kul! Jag har haft roligt på alla tävlingar, både runt omkring och under tävlingarna. Det är så mycket trevligt folk man får träffa! Min Merida Big Nine Team-D har gått otroligt bra och gett mig ett ordentligt lyft. Den ger mig en lite enklare resa från start till mål, men samtidigt som all mitt XC åkande på vårkanten gav mig mycket teknisk träning.

Stort tack till älsklingen som langat och varit ett bra stöd och följt med till så många fina platser i Sverige! Även tack till Christer som som langat under dem tävlingarna han varit med vid!

Långloppscupen är slut och jag ser redan fram emot nästa års cup, hoppas på någon ny tävling i cupen då, hade varit kul! Men innan dess ska vi cykla lite cross, åka skidor, cykla fina vinterdistanspass och svettas inomhus på TC.

Lida Loop 
Ränneslättsturen
Mörksuggejakten
Det har varit en blöt och lerig säsong.

tisdag 4 september 2012

Värmlandsserien

Ikväll tog även årets Värmlandsserie i MTB slut, det har varit 6st tävlingar under säsongen och 5 resultat räknas in i totalen. Ikväll gick tävlingen i Karlskoga, och jag tycker dom har fått till en riktigt fin bana, det enda jag saknar är en lång backe, men den tillåter ingen vila någonstans. Det finns ett parti där jag absolut inte får något flyt alls, studsar hej vilt åt alla håll. Jag och Micke drog iväg och skapade en lucka till de övriga på första varvet, jag i tät. Ut på andra så går han om just på det partiet där jag inte får något flyt alls, han säger likadant om det stället, men där går det fortare för honom. Men jag har inga problem med att täppa till efteråt. Så i de rest tre varven ligger han metrarna framför mig, och dagen avgörs på en spurt där jag avgör tidigt! Det var första spurten för mig, och att den resulterade i vinst känns gött! Innan kvällen hade jag tre vinster i serien, så jag visste att jag låg bra till i totalen och behövde inte stressa då jag inte behövde full pott idag. Men Micke var stark och syran fanns i benen bitvis. Det blev ett riktigt bra pass ikväll!

Så förra året lyckades jag vinna i en av de här tävlingarna, och det var i den som var DM, och kom nog två i serien tror jag. I år vänder jag på steken och kom tyvärr tvåa på DM och tar istället hem serien.


måndag 3 september 2012

Tävlingssidan

Har under kvällen tagit mig tid till att städa lite på min tävlingssida som finns här över. Nu går det enkelt att trycka sig fram till önskvärd tävling som jag kört under året för att läsa hur det gick. Inser även att min tävlingsplanering som sattes i våras inte följdes alltför bra:), det var bra från början men blev bara bättre av lite justering. Mycket pågrund av att SCF inte satte datumen för SWE-cup i rimlig tid, som jag iaf anser är rimlig tid. Hoppas verkligen det är bättre inför nästa år, redan vid årskiftet tycker jag det ska vara klart vilka som ingår i Swe-cup, och vilka som har sm-status i de olika disciplinerna. Vad vi vet är att Södertälje står för XC sm!

Kan även passa på att tipsa om Adventure race som blir mitt sista race för säsongen. Det är en ny tävling i Karlstad, som i år är ett motionslopp, de har viljan att växa till ett tävlingslopp! Redan nu tycker jag mig se flera spännande namn i anmälningslistan, bland annat Atle Hansen. Anmäl dig du också!

söndag 2 september 2012

Bockstensturen

Igår var det dags för sista tävlingen i Långloppscupen, Bockstensturen i det alltid fina Varberg!
95km, med endel ordentliga backar att ta sig an, glömmer från år till år att även Varberg inbjuder till lite klättring! Jag satt med fint i masterstarten på asfalten, bland de främre, men efter en krasch som hördes som otäck så blev jag lite mer avvaktande och tappade inför den viktiga åkervägskörningen. Där tappade jag första grupp och fick sedan gå med andra grupp. Gick fint i första långa backen och kunde avancera, sedan låg jag i ingemansland i stort sett hela de rest 75km. Jagade ikapp Johan och en kolmårdare ett tag, men efter att jag missat en flaska vid langningen och kört torrt så tog jag två muggar sportdryck vid nästa kontroll och de gillade inte min mage, för mycket vid ett tillfälle eller fel sort med dricka, så fick jag magproblem. Och då släppte jag Johan och kolmårdaren och fortsatte ensam att kämpa på. Christer räddade upp situationen med drickan och överaskade med att stå längs med en vägkant! Därefter fick jag tillbaka lite krafter, och kunde ensam hålla mig framför den ca 10man stora klunga som jag hela tiden såg bakom mig på de öppna fälten på vägen tillbaka till varberg(hörde efteråt att deras samarbete inte fungerade så bra). Så jag höll min placering in till Varbergs fästning och målet och kunde andas ut. Kom i mål som 12a idag och det kändes riktigt gott! Magen fortsatte att krångla efteråt, och det jag var inte så sugen på att äta och återfå energi tyvärr... Visste att jag skulle behöva ha ny energi inför en tävling som skulle gå morgonen efter. Jag och Marie begav oss hem när vi var klara och hade ett matstopp längs vägen hem. Hemma i Kristinehamn ca 21:30.

Idag var klockan ställd tidigt och jag skulle försöka tagga till för DM i Karlstad, vaknade halv sju och det regnade ute. Vi åt frukost och for till Karlstad. Banan i I2 skogen blir fruktansvärt hal när det regnat, det är stenhäll med rötter, och inget av det passar ihop med regn. Benen kändes helt okej trots Bockstensturen och 5timmar i bil efteråt som uppladdning. Det var lite segt de två första varven, men 3/4 så hade jag kommit igång. Men idag var Tobias för startk samt att jag drog omkull på stenhällen på andra varvet, då passade han på att gå om och gasa lite extra, och det plockade jag inte in. Var ca 20sek efter in till mål. Tråkigt att vurpa bort sig när det nu var DM och min födelsedag idag...:).

Efter denna intensiva tävlingshelg så åkte jag och Marie vidare direkt efter tävlingen till Filipstad och Oxhälja marknaden (typ Sveriges största) och gick runt där en stund. Nu är vi hemma och ska hålla kväll och slappna av. Har varit en fantastisk helg, intensiv men riktigt bra:)! Har hänt mycket och det bästa var förlovningen i Fredagskväll!

Starten Bockstensturen
Jag vid målgången
Dagens Värmlandsserie, ut på andra varvet och jag har ännu inte vurpat. Jag och Tobias